Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Süreç Nasıl İşler?
Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Süreç Nasıl İşler?
Satın aldığınız evle beraber birçok problem ortaya çıkabilir fakat satın alınan evde kiracı varsa başka problemleri de beraberinde getirebilir. Ve satın alınan konuta hemen yerleşmek isteyen ev sahibi için bu durum daha da zor olabilir. Evi satın alırken sahip olduğunuz dairede yaşayan kiracının bir önceki ev sahibi ile yapmış olduğu sözleşmeyi kabul etmiş olmaktasınız. Yasalara göre de kiracıların korunma durumu sebebiyle dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bu yüzden konut satın alırken kiracı durumunu detaylı bir şekilde öğrenmeniz size fayda sağlayacaktır. Kira kontratı varken ev satılırsa yani içerisinde bir kiracı bulunan daire satın alınmış ise kiracıyı evden çıkarmak için uymanız gereken bazı prosedürleri vardır. Bir anlaşmazlık söz konusu olmaması için yeni ev sahibinin kanunlara göre hareket etmesi önemlidir. Kiracı ile yaşanacak herhangi bir anlaşmazlık olursa iki taraf için de yasal yollar mevcuttur. Taraflar yaşanan sorunlar yüzünden Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabilir.
Ev Sahibinin Kiracıyı Çıkarma Koşulları
Yeni daire sahibi, kiracıyı tahliye etmek istiyorsa bazı prosedürlere uyması gerekmektedir. Kanuna göre yeni ev sahibi, eğer kira sözleşmesine istinaden tapuda şerh yoksa tapu devrinden sonra bir aylık süre içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. İhtarname işlemi yapıldıktan sonra kira sözleşmesinin bitiş zamanı altı aydan uzun süreli ise kiracı altı ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmaya yanaşmazsa dava yoluyla tahliyesi istenebilir. Tapu işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içinde ihtarname yollanmaz ise yeni daire sahibi, kirayı veren kişiye ait kira kontratının koşullarını kabul etmiş olur. Kiracı bu süre zarfında kira kontratının şartlarına uymazsa örnek olarak ödemesi gereken kira ücretini belirli sürede ödemez ise daha erken bir zaman içinde tahliye edilebilir.
Yeni Satın Alınan Evde Oturan Kiracı ile Anlaşma
Satın aldığınız evdeki kiracı kira sözleşmesi varken evden çıkmak istemeyebilir. Bir evi satın almadan önce evde yaşayan kiracı ile anlaşma yoluna gitmek, en doğru yollardan biridir. Bu şekilde kiracı ve kiraya veren, anlaşarak kira kontratını feshedebilir. Böyle bir durumda kiracının evden çıkmasını beklemeniz gerekmez. Eski daire sahibi ile kiracı belirsiz süreli bir kontrat yapmışsa böyle bir durumda devreye Borçlar Kanunu’na göre ev sahibi hakları girer. Böyle zamanlarda taraflar karşılıklı anlaşma yoluna girilebileceği gibi süreç yasal yollarla da çözüme kavuşturulabilir. Satın alınacak dairede kiracı varsa dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunan depozito, kiracının daire sahibine teminat bedeli için ödediği miktardır. Evin satın alınması durumunda eski daire sahibinden bu depozito alınmalı ya da evin değeri üzerinden bu miktar düşülmelidir.
Kira Sözleşmesi Ne Demek?
Kira sözleşmesi, daire sahibi ile kiracı arasında yapılan bir anlaşmadır. Sözlü bir şekilde yapılabilir olsa da ortaya çıkabilecek bir problem sonucunda yasal kanıta ihtiyaç duyulduğundan yasal sözleşme uygulanması söz konusudur. Kira sözleşmesi her iki taraf için de önemli bir takım maddeler barındırır. Ev sahibi kiracılarından hoşnut değilse hangi koşullara göre tahliye edebileceğini belirtebilir, kiracılar da kontrattaki maddelere uydukları sürece sözleşme yenilenene dek ne kadar süre evde kalabileceklerini bilirler.
Ev Sahibi Hangi Hallerde Sözleşmeyi Feshedebilir?
Daire sahibinin kontratta yer alan belli durumlar sonucunda sözleşmeyi feshedebilir. Çoğunlukla bazı ciddi sorunlar olduğunda uygulanan kontrata aykırı olan maddeler durumunda sözleşme iptal edilebilir. Yazılı olarak maddeler ve kira ödeme tarihleri yazılmamışsa herhangi bir yaptırım uygulanamaz. Aşağıda verilen üç madde daire sahibinin, yaptırım uygulayarak kiracıyı evden çıkarabilir.
· Kiracının sözleşmede olan maddeler dışında hareket etmesi.
· Evin içinde yer alan kiracının dışında başka birine evin satışı.
· Kiracının kirayı kontratta yazılı olan tarihte ödememesi durumunda.